Gradistea AZI - ziarul comunei Gradistea, judetul Calarasi

cauta

Du-te la cuprins

ROLUL PRIMARULUI
ROLUL PRIMARULUI

În conformitate cu prevederile Legii 215/2001, cu modificările ulterioare, primarul unei comunități are o serie de atribuțiuni și obligații care decurg din acest act normativ. Pe lângă toate acestea, un rol deosebit de important este acela de a se preocupa permanent de identificarea posibilităților de valorificare a potențialului de care dispune comunitatea, în scopul creșterii surselor de venit la Bugetul local. În acest context vă reamintesc faptul că permanent am avut astfel de preocupări iar în mandatul trecut am dovedit cu prisosință această preocupare a mea. Din anul 2008, din consiliul local al comunei noastre au făcut parte și oameni a căror preocupare nu a fost decât aceea de a stopa proiecte, de a schimba viceprimarul și de a da în judecată partidele care i-au promovat în aceste funcții. Nu trebuie decât să comparăm perioada bună a mandatului 2004 - 2008 cu ceea ce se întâmplă din anul 2008 încoace. Singurele proiecte care au prins viață în actualul mandat nu sunt decât două și mă refer aici la proiectul de finalizare a alimentării cu apă potabilă a celor patru sate și darea în folosință a celor patru puțuri de mare adâncime, precum și proiectul privind colectarea gunoiului menajer.

La începutul anului 2010, conștient fiind de rezultatele crizei financiare cu care se confruntă omenirea în întregul ei, dar și comunitatea noastră în special, am identificat o sursă de venit cu care ne puteam crește veniturile la Bugetul local. Este vorba evident de acea asociere în participațiune în care, pe islazul comunal urma să se instaleze acele turbine de producere a curentului electric folosind puterea vântului. Firma cu care comunitatea noastră putea să intre într-un parteneriat public privat, plătea anual pentru comună circa două miliarde de lei vechi anual, în afară de costul autorizației de construire, care se ridica la circa 40 de miliarde de lei vechi. Disfuncționalitățile dintre unii consilieri locali și proiectele propuse de primar, au făcut ca acel parteneriat public privat să nu se înfăptuiască. Astăzi constatăm că nu putem să avem drumuri de calitate prin comuna noastră, dar uităm să scoatem în evidență faptul că voința, exprimată prin vot, trebuie să se regăsească în acceptul celor care compun consiliul local actual.


În dovedirea preocupării permanente a primarului de a pune pe masa consiliului local oportunități de a crește veniturile la Bugetul local, astăzi pun din nou pe masa consiliului local, în ședința ordinară din luna august, câteva proiecte de hotărâre, pe care le aduc la cunoștința tuturor locuitorilor comunei


1.- un proiect de hotărâre (inițiat de primar), prin care comuna noastră poate să încaseze anual circa 8 (opt) miliarde de lei vechi anual, bani cu care putem rezolva problema canalizării comunei, precum și asfaltarea drumurilor din cele patru sate. Știu că este o prioritate esențială pentru marea majoritate a locuitorilor comunei, această calitate a drumurilor din fiecare sat, dar trebuie să știți în același timp că, nimic nu se face fără bani și mai ales fără voința celor care reprezintă opțiunea cetățenilor din anul 2008, adică a consilierilor locali. Este vorba de punerea în valoare a islazului comunal. Islazul este bunul tuturor locuitorilor comunei, nu numai a lui Gheorghe Bucureșteanu și al altor câțiva crescători de oi, care doresc să-l concesioneze în interes personal, sprijiniți de Corbu și alți câțiva așa ziși consilieri, care acum sunt dați afară din partidele care i-ai trimis în consiliul local;


2.- alte două proiecte de hotărâre (inițiate tot de către primar), reprezintă posibilitatea de a atrage în comunitatea noastră circa 6 (șase) miliarde de lei, bani cu care putem rezolva problema încălzirii centrale a școlii din Rasa, precum și a sediului primăriei. Economiile rezultate din contra/valoarea costului lemnelor, care sunt cumpărate anual de primărie pentru aceste locații, pot fi regăsite în alte priorități prevăzute în Bugetele anilor viitori;


3.- un alt proiect de hotărâre, în interesul tinerilor din comunitatea noastră, îl reprezintă posibilitatea comunei noastre de a intra în programul BIBLIONET inițiat și susținut de Fundația Bill & Melinda Gates din SUA, program în urma căruia comuna noastră poate fi dotată cu calculatoare și acces gratuit la informație, prin dezvoltarea unui sistem de biblioteci publice moderne în România.


Pentru ca aceste proiecta să prindă viață, este nevoie de votul majorității consilierilor locali. Majoritatea care a dat jos viceprimarul anul trecut, decide prin votul lor, viitorul comunității noastre de unsprezece luni de zile, deși trei dintre aceștia și-au pierdut de drept mandatul, fiind dați afară din partidele pe listele cărora au fost aleși. Acest lucru se întâmplă din păcate, cu sprijinul tacit al instituției prefectului Călărași, instituție care trebuia să se sesizeze chiar din oficiu, deși acest lucru l-am sesizat eu în nenumărate adrese.


Luna august 2011 reprezintă ultima perioadă în care proiectele pot fi depuse. Dovada faptului că aparatul din subordinea primarului lucrează, există prin aceste documente. Decizia de a accesa aceste proiecte în interesul comunității stă însă în votul majorității celor care compun consiliul local. De trei luni de zile se fac eforturi pentru validarea unui mandat de consilier local. Șase dintre consilieri (Nuțu Petre, Cojocaru Alexandru Săndel, Stoica Marian, Tîlpeanu Ilie, Marin Ștefan și Pucheanu Cornelia), votează în conformitate cu legea pentru validarea mandatului de consilier iar Achim Tudorel, Șerban Gheorghe și Barbu Petre, votează încălcând legea, alături de Corbu Constantin, Tudorache Florica și Badea Felicia, care și-au pierdut de drept mandatul (fiind dați afară din partidele din care au făcut parte, din luna februarie 2011, respectiv luna august 2010). În ordinea de zi a ultimei ședințe nu sa putut intra, deoarece șase consilieri au votat pentru, iar trei, alături de cei fără de partid, au votat împotrivă. Fiind balotaj, ședința nu sa mai ținut. Prefectura deși este obligată să se sesizeze - TOLEREAZĂ.


Pentru ca dvs. cititorii, să înțelegeți situația unică din România, cu care se confruntă comuna noastră de un an de zile, redau mai jos prevederile art. 9, al. 2 din Legea 393/2004, în care sunt redate situațiile în care un consilier local își pierde de drept mandatul:


(2) Calitatea de consilier local sau de consilier județean încetează de drept, inainte de expirarea duratei normale a mandatului, in urmatoarele cazuri:


a) demisie;


b) incompatibilitate;


c) schimbarea domiciliului într-o altă unitate administrativ-teritorială, inclusiv ca urmare a reorganizarii acesteia;


d) lipsa nemotivată de la mai mult de 3 ședințe ordinare consecutive ale consiliului;


e) imposibilitatea exercitării mandatului pe o perioadă mai mare de 6 luni consecutive, cu excepția cazurilor prevazute de lege;


f) condamnarea, prin hotărâre judecatorească ramasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate;


g) punerea sub interdictie judecatorească;


h) pierderea drepturilor electorale;


h^1) pierderea calitatii de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritatilor nationale pe a carei lista a fost ales*);


Legea este foarte clară și nu dă posibilitatea la interpretări. Trei consilieri locali (PDL) în funcție, Achim Tudorel, Șerban Gheorghe și Barbu Petre, încalcă legea și votează de un an de zile alături de cei trei care nu mai sunt membrii ai partidelor pe listele cărora au fost aleși.


Practic, în acest moment, din consiliul local Grădiștea nu mai fac parte decât 9 (nouă) consilieri locali - SINGURII CARE MAI AU DREPT DE VOT.


Vă las pe dvs. să judecați și să trageți concluzii. Îmi doresc sincer din toată inima, ca cei trei de la PDL să se trezească în ceasul de pe urmă și să voteze alături de cei care sunt consilieri de drept, chiar dacă votează împotriva proiectelor propuse.


Alecsandru BOBOC

Start | Asociatia Gradistea AZI | Anunturi | Arhiva | Forum | Primaria comunei | Contact | Harta site


Inapoi la cuprins | Inapoi la meniul principal
acme-web-design.info
acme-web-design.info